Пресконференция Сарма 2007

Пещерен клуб и спелео училище София заедно с Бълфарската федерация по спелеология организираха на 23.10.2007 пресконференция в Прес клуба на националния стадион "Васил Левски". Целта на пресконференцията бе запознаване на медиите, широката общественост и организациите занимаващи се с екстремни спортове с предстоящата клубна международна експедиция "Сарма 2007".

Пещерата Сарма се намира в Кавказ и е седма по дълбочина в света. В момента е -1543 метра и има потенциал да премине границата от -2000 метра и да стане най-дълбока в света. По покана на руския спелео-клуб "Арабика" в експедицията ще участват българите:

Желязко Мечков (ПК "София") - ръководител,
Енчо Енчев (ПК "София") - технически ръководител,
Димитър Фотев (ПК "София"),
Делчо Топалов (ПК "София"),
Игор Руняшки (ПК "София"),
Светломир Станчев (ПК "София"),
Александър Колев (ПК "София"),
Павлин Димитров (ПК "Хелектит")

Основната цел на експедицията е да се увеличи дълбочината на пещерата. Други задачи са картиране и проучване.

Като част от подготовката нашите пещерняци бяха в няколко пещери извън България само тази година (Украйна, Румъния, Албания). Един от тях (Светломир Станчев) беше част от екипа, който през 2005 година достигна до -2080 метра в най-дълбоката пещера в света Крубер/Вороня, която се намира в същия масив, в който е и Сарма.

Средствата за експедицията ще се осигурят от Българската федерация по спелеология и от частни спонсори, като цялата сума все още не е събрана.


последно обновяване: 08.02.2008  
Този уеб сайт се поддържа от:    Пещерен клуб "София"