Р У С К О - Б Ъ Л Г А Р С К А СПЕЛЕОЛОЖКА ЕКСПЕДИЦИЯ "САРМА 2007"

Пещерен клуб "София" - София получи официална покана от колеги спелеолози от клуб "Арабика" - Иркутск за участие на осем български пещерняци в спортно - изследователска експедиция в седмата по дълбочина пропаст в света Сарма (-1543 м. ) в масива Арабика, Кавказ (Абхазия). След успешните български експедиции в най-дълбоките, за времето си, пропасти на света - Гуфр Берже (1969), Пиер Сен Мартен (1973) и Жан Бернар (1984) във Франция, ЕГМА - Турция (2005), Крубер (2005), сега пред младите български спелеолози се разкрива възможност да изявят своята всестранна подготовка. Затова Българската федерация по спелеология пое шефството върху организацията на експедицията от наша страна.

Експедицията ще се проведе от 18 декемри 2007 до 12 януари 2008 г. Нейната основна цел е извършването на проучвания в неизследвани участъци в пещерата с оглед увеличаването на нейната дълбочина и извеждането й на по-предно място сред най-дълбоките пещери в света. В зависимост от обстоятелствата, нашите пещерняци ще направят опит да достигнат и най- ниската точка на пропастта. Посочените цели следва да се осъществят от общо 16 души по 8 от всяка страна под общото ръководство на Александър Осинцев. Българският екип се състои от следните пещерняци:

1. Желязко Минчев Мечков - пещерен клуб "София - Ръководител на екипа
2. Александър Йорданов Колев - пещерен клуб "София"
3. Делчо Атанасов Топалов - пещерен клуб "София"
4. Димитър Людмилов Фотев - пещерен клуб"София"
5. Енчо Иванов Енчев - пещерен клуб "София"
6. Игор Василев Руняшки - пещерен клуб "София"
7. Павлин Димитров Димитров - пещерен клуб "Хеликтит"-София
8. Светломир Веселинов Станчев - пещерен клуб "София"

Групата ще отпътува от страната на 13 декември с ферибот по маршрут Бургас-Поти-Новоросийск. От там ще се придвижи с влак до гр. Сочи, където ще се срещне с руските си колеги. Следва придвижване до гр.Сухуми в Абхазия, откъдето с два полета с хеликоптер членовете на експедицията и багажа ще бъдат транспортирани до на базовия лагер разположен на 2 250 м.н.в в центъра на масива Арабика. В пещерата ще се работи непрекъснато до към 10 януари, като в пещерата ще се организират 3 подземни базови лагера. На 12 януари членовете експедицията ще се завърнат по родните си места по обратния път.

Условия навън: планинска зима, сняг от 2 до 4 м; температури до -25 градуса, силен вятър.
В пещерата: 100% влажност на въздуха, температура 1 до 4о С, подземни реки и водопади.

Експедицията се осъществява с финансовата подкрепа и любезното съдействие на: Държавната агенция за младежта и спорта; Държавната агенция по туризъм; Магазини "Сената";КИРОВ строителна и минна техника; Ек!п!ровка com; Outward Bound® България; Магазин Red Rock; Х - Клуб; БУЛРОМРУС; "Радио Адреналин", PRIMUS; Магазин "Алпи" и други спонсори.

Убедени сме, че българското участие в тази спортно-изследователска изява несъмнено ще спомогне за развитието на родното пещернячество, издигането на самочувствието ни като развита спелеоложка нация и не на последно място авторитета на Българската федерация по спелеология на международната спелеоложка и спортна сцена!

БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ ПО СПЕЛЕОЛОГИЯ

Информация за хода на експедицията можете да търсите на:
http://sarma.pk-sofia.com
http://www.speleo-bg.com


последно обновяване: 08.02.2008  
Този уеб сайт се поддържа от:    Пещерен клуб "София"