Как българските спелеолози достигнаха дъното на Сарма

На 30 декември Желязко Мечков и Павлин Димитров (Папи) достигнаха дъното на пещерата Сарма (-1549 м.)

Продължава работата на осемте български спелеолози, участващи в съвместна руско-българска спортно-изследователска експедиция в седмата по дълбочина пропаст в света Сарма (-1549 м.), намираща се в масива Арабика, Кавказ (Абхазия).

Съставът на българския екип е:
1. Желязко Минчев Мечков - пещерен клуб "София" - ръководител на екипа
2. Александър Иванов Колев - пещерен клуб "София"
3. Делчо Атанасов Топалов - пещерен клуб "София"
4. Димитър Людмилов Фотев - пещерен клуб "София"
5. Енчо Йорданов Енчев - пещерен клуб "София"
6. Игор Василев Руняшки - пещерен клуб "София"
7. Павлин Димитров Димитров - пещерен клуб "Хелектит"
8. Светломир Веселинов Станчев - пещерен клуб "София"

На 29 декември група 1 в състав Желязко Мечков и Павлин Димитров (Папи) атакува дъното на пещерата с цел да се установи там и да проучи възможностите за продължение на пещерата. По същото време група 2 в състав Сашо Колев, Светломир Станчев (Светльо) и Игор Руняшки продължи да пренася багаж с екипировка, храна и др. между подземните лагери, намиращи се на -420 и -700 м.

На следващия ден (30 декември) Желязко, Папи и двама руснаци достигнаха дъното на пещерата и започнаха работа по подмяна на въжета и търсене на продължение. Работата протича при тежки условия поради наличието на много вода в пещерата.

През цялата нощ има обилен снеговалеж и силен вятър. Базовият лагер, намиращ се на 2250 метра надморска височина е целият зарит под снега. Групата работеща в ръкава Капелка в състав Енчо Енчев и Делчо Топалов и двама руснаци нощували по това време в лагера, целия следващ ден разкопават базата от снега и успяват да разринат лагера и входа на пещерата, който е затрупан от около 1 метър нов сняг. Времето е ужасно. Всички са живи и здрави.

На 31 декември, на дъното спелеолозите търсят продължение в две направления. Нашите момчета по водата, а руският екип в разлом. В това време от лагера на -700 към лагера на -1100 се придвижва група 2 (Сашо, Светльо и Игор) с останалия багаж, където вечерта посрещат Новата година с останалите спелеолози.

Енчо Енчев и Альоха (от руския екип) уширяват в ръкава Капелка, където са намерили нови части, след преминаване на меандри, кладенци и стеснения. В базовия лагер на повърхността условията продължават да са доста лоши - силен вятър и ниски температури под -20 градуса.

На 1 януари все още няма продължение на дъното. Групата за гмуркане е огледала сифоните, намиращи се на -880: единият от тях става за гмуркане, но другият е много тесен. Взети са им азимутите.

Основният поток на водата в пещерата Сарма минава през ръкава Капелка, което го прави силно перспективно място за продължаване в дълбочина на пещерата. Групата работеща в ръкава Капелка продължава уширяването. Открит е нов кладенец с дълбочина около 15 метра, който завършва с голямо стеснение без перспектива, но има надежда за продължение от стеснението, намиращо се преди кладенеца. Вчера (2 януари) за 10 часа работа Енчо и Альоха са успели да минат около 10 метра от меандъра, който е висок 2-5 метра и широк 15-40 см. Видели са абсолютно девствени части от пещерата. Продължават работата и са оптимисти, че въпрос на време е да бъде уширено стеснението и да се достигне до перспективни нови части в дълбочина.

Групите намиращи се на дъното на пещерата започват да излизат днес - 3 януари.


последно обновяване: 08.02.2008  
Този уеб сайт се поддържа от:    Пещерен клуб "София"